Buitenlanders verantwoordelijk voor 20% van alle aankopen in Spanje

Het gaat steeds beter met de Spaanse huizenmarkt. In het 1e kwartaal van 2014 nam de interesse van buitenlanders met 27,2% toe ten opzichte van vorig jaar. Aziatische kopers dragen in grote mate bij aan de groei.

Secondhomeguide berichtte al eerder over toegenomen belangstelling in Spanje. Na de crisis klimt het Zuid-Europese land langzaam uit een dal. De lage huizenprijzen en stimulerende regelgeving, zorgen ervoor dat de huizenverkopen verder stijgen. In het 1e kwartaal van 2014 kwam 20% van alle huizenverkopen op naam van buitenlanders te staan.

Britse kopers vormen nog steeds de grootste groep, verantwoordelijk voor 13,8% van alle buitenlandse aankopen. De Britten worden gevolgd door de Fransen (10,8%) en de Russen (8,4%). Opvallend is ook de toegenomen interesse uit Ierland. De aankopen uit dit land stegen maar liefst met 78% ten opzichte van een jaar eerder.

De interesse uit Azië springt het meest in het oog. Deze wordt vooral gedomineerd door China, dat een steeds verder groeiende rijkenenclave kent. Het percentage Aziatische kopers is het afgelopen jaar met 83,1% gestegen. Bronnen vertellen dat de Chinezen vooral geïnteresseerd zijn in onroerend goed in de steden Barcelona en Madrid. Ook het zuidelijk gelegen Marbella is steeds meer in trek.

Ook Amerikanen kopen steeds vaker in Spanje. Het aantal kopers uit de Verenigde Staten groeide met maar liefst 88,9%. Ondanks deze enorme groei, zijn Amerikanen slechts verantwoordelijk voor 1% van de buitenlandse aankopen in Spanje.

De toegenomen interesse komt ook vanwege de zogeheten Gouden Visa regel, waar wij eerder over berichtte. Niet-EU ingezeten kunnen door een investering in Spanje eenvoudig in het bezit komen van een EU-paspoort. Vooral Russen maken gebruik van deze regeling.

Kortom, de Spaanse markt lijkt steeds aantrekkelijker te worden voor buitenlandse kopers. PWC, een internationaal gerenommeerd accountantskantoor, geeft aan dat Spanje een belangrijke investeringsmarkt is voor 2014. In 2013 werd de Spaanse markt nog betiteld als een ‘no-go‘, maar is het oordeel is inmiddels geswitcht naar ‘good opportunity‘.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het kopen van een huis in Spanje? Volg ons op Twitter!

Op zoek naar een woning in Spanje? Bekijk hier het aanbod woningen in Spanje.

Compare listings

Compare