Buitenlandse aankopen in Spaans onroerend goed hoogste in 9 jaar

De Spaanse huizenmarkt wint verder aan interesse. De buitenlandse investeringen in 2013 waren zelfs de hoogste in een periode van 9 jaar. Met een totaal investeringsbedrag van 6,45 miljard, was de stijging ten opzichte van een jaar eerder maar liefst 16%.

De positieve cijfers blijken uit onderzoek van de Bank of Spain. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de grootste groep kopers de Britten zijn, een feit waar Secondhomeguide al eerder over berichtte. De Britten waren verantwoordelijk voor 15,1% van alle buitenlandse aankopen in Spanje. De Fransen zijn de tweede groep met 9,84%, op de voet gevolgd door de Russen (8,58%). Ook België is een belangrijke markt, de Belgen vertegenwoordigen 7,26% van alle buitenlandse aankopen.

De toenemende buitenlandse belangstelling heeft ervoor gezorgd dat de prijzen minder hard dalen. Na een prijsdaling van 15,1% in 2012, daalde de prijzen in 2013 met 7,8%. Op dit moment (2014) dalen de prijzen gemiddeld nog maar 4,1% per jaar. De aankopen blijven daarentegen nog fors achter ten opzichte van vorig jaar.

Spanje, Europa’s 5e economie, kent sinds 2007 een prijsdaling van 40% in de huizenprijzen. Door striktere regels van de banken, afname van belastingvoordelen en een toenemende werkloosheid, is het voor de Spanjaarden extreem moeilijk om een eigen huis te kopen. 

Om de woningmarkt een boost te geven, promoot de Spaanse overheid buitenlandse aankopen. Ook Spanje heeft sinds februari de gouden visum regel, die niet-EU ingezeten een Spaans paspoort geeft bij een investering van minimaal 500.000 euro.

Op de hoogte blijven van nieuws uit Spanje? Volg ons op Twitter.

Op zoek naar een woning of project in Spanje? Bekijk ons woning– of projectaanbod.

Compare listings

Compare