Economische toestand Italië zorgt voor verdere daling prijzen onroerend goed

De Italiaanse vastgoedmarkt laat begin 2014 geen signalen van herstel zien. Naar verwachting zullen de prijzen verder blijven dalen. De zwakke binnenlandse economische situatie wordt als één van de oorzaken gezien. Onder leiding van de jonge premier Matteo Renzi, zal het voor de nieuwe regering een lastige taak zijn de economie in eigen land weer te versterken.

Volgens de cijfers van Nomisma zijn de prijzen sinds 2012 met bijna 6% gedaald. Naar alle verwachting zal de huidige economische situatie ervoor zorgen dat de prijzen verder dalen. De afnemende vraag naar vastgoed en het vertrouwen in Italiaanse vastgoedsector blijven ook dit jaar problematisch.  

Daarbij komt het feit dat de Italiaanse regering niets gaat doen aan de onroerend goed belastingen. Deze belastingen vormen voor vele potentiële kopers een barrière om tot koop over te gaan. Ondanks het prille economische herstel aan het einde van 2013, wordt het voor de Italiaanse vastgoedmarkt ook dit jaar een moeilijk jaar. 

Uit een rapport van Fitch Ratings, blijkt dat het aantal werklozen ook dit jaar weer stijgt. Daarnaast gaat de koopkracht achteruit. Italianen hebben steeds minder te besteden en kampen met strengere kredietvoorwaarden. Dit is niet alleen in Italië, maar geldt overigens voor bijna heel Zuid-Europa. Fitch Ratings voorspelt dat de prijzen tegen het einde van dit jaar nog eens met 4 procent zullen dalen. 

Matteo Renzi staat voor een grote uitdaging om de economische toestand te verbeteren. De werkgelegenheid, de koopkracht en het consumentenvertrouwen zijn belangrijke aspecten waar aan gewerkt moet worden. Indien hij slaagt economisch herstel te genereren, zal de vastgoedmarkt daar ook van profiteren.

Op de hoogte blijven van nieuws uit Italië? Volg ons op Twitter.

Op zoek naar een (tweede) woning in Italië? Bekijk ons aanbod.

Compare listings

Compare