Griekse huizenprijzen blijven dalen

Terwijl de economie zijn 6e jaar van recessie ingaat, laat ook de Griekse huizenmarkt nog weinig tekenen van herstel zien. Ook dit jaar zet de dalende trend zich voort. In Athene is de prijs van een appartement zelfs met 12,6% gedaald, vergeleken met een jaar eerder.

Uit recent onderzoek van de Bank of Greece blijkt dat de dalende trend zich in alle gebieden voortzet. In Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, daalde de prijzen met 8,6% ten opzichte van een jaar eerder. In andere grote steden daalde de prijzen 11% en in de overige regio’s/eilanden, was de daling maar liefst 10,9% vergeleken met 2012.

Ondanks de dalende prijzen, neemt ook de vraag naar onroerend goed af. Het aantal gemeten transacties nam dramatisch af, zowel in aantal, omvang als absolute waarde. In het eerste kwartaal van 2013 nam het aantal transacties met bijna 25% af. Om de Griekse huizenmarkt te stimuleren, heeft de Griekse overheid ook ingezeten van buiten de EU toegestaan onroerend goed te kopen vanaf 250.000 euro. Ook de Spaanse, Portugese en Hongaarse overheid heeft dergelijke maatregelen genomen om de vastgelopen huizenmarkt te stimuleren. 

Het is de vraag of u er nu verstandig aan doet Grieks onroerend goed te kopen. Ook in Griekenland zijn er inmiddels diverse koopjes op de markt, net als in andere Zuid-Europese landen. Echter, in 2013 verwacht men wederom een economische krimp van 4,2%, waardoor de kans aanwezig is dat huizenprijzen nog verder gaan dalen. Tekenen van herstel zijn nog niet zichtbaar.      

Join The Discussion

Compare listings

Compare