Lage prijzen stimuleren Spaanse woningmarkt

Uit recente cijfers, waar Secondhomeguide eerder over berichtte, blijkt dat de Spaanse woningmarkt op zijn retour is. Een nieuwe analyse van Fotocasa.es wijst uit dat vooral de lage prijzen de markt een stimulans hebben gegeven.

Het onderzoek van Fotocasa is uitgevoerd op de regio’s waar de huizenprijzen de grootste daling kenden. Dit zijn de Canarische Eilanden, Catalonië, Murcia, Valencia, Andalusië en La Rioja. In de eerste 5 genoemde regio’s steeg de verkoop respectievelijk met 16,2%, 12,1%, 9,5%, 3% en 0,1%. Verkopen in de regio La Rioja bleven stabiel.

De huizenprijzen in Murcia, Catalonië en Valencia daalden met 11% in waarde het laatste jaar, terwijl de daling in La Rioja maar liefst 16% bedroeg. Beatrix Toribio, Head of Research bij Fotocasa.es concludeert het volgende: “Deze cijfers laten zien dat in tijden van economische crisis en beperkte kredietverlening, het verlagen van de prijs de enige manier is om de verkoop te stimuleren”.

Deze regel gaat niet op voor populaire vakantiebestemmingen. In deze gebieden dalen de prijzen niet, doordat hier nog steeds voldoende vraag is naar kwalitatief hoogwaardig aanbod. De concurrentie tussen aanbieders in deze regio’s wordt wel heviger, als gevolg van de toenemende vraag naar Spaans onroerend goed. 

Kortom, de Spaanse markt blijft dus in beweging. Indien u op zoek gaat naar (tweede) woning in Spanje dan heeft u voldoende keuze en de prijzen zijn aantrekkelijk. Het lijkt nu dan ook een prima tijd om te kopen.

Compare listings

Compare