Prijsdaling huizenprijzen Spanje nam af in 2013

De Spaanse huizenmarkt heeft afgelopen jaar bewezen dat het langzaam aan de betere hand is. Vele berichten uit Spanje deden het al vermoeden, maar officiële cijfers laten zien dat de prijsdaling over 2013 is afgenomen ten opzichte van 2011 en 2012.

De economie in Spanje is hard geraakt door de eurocrisis, waardoor de huizenprijzen in 2011 en 2012 met dramatische cijfers afnamen. Alleen al in 2012 bedroeg de gemiddelde prijsdaling 10,5%, met daarnaast ook grote verschillen per regio. 

Maar de markt is aan het herstellen en vertoont tekenen van leven. In het 4e kwartaal van 2013 bedroeg de prijsdaling 4,2%. Hoewel dit cijfer nog steeds negatief is, is de daling ten opzichte van het 3e kwartaal verminderd. In dit kwartaal bedroeg de daling nog 4,4% vergeleken met een jaar eerder. Het Ministry of Public Works in Spanje geeft aan dat de prijsdaling in het 4e kwartaal van 2013 hiermee de laagste daling is sinds 2010, nét voor de eurocrisis.

Zoals Secondhomeguide al eerder berichtte, blijven grote verschillen bestaan tussen de regio’s. Ondanks de relatief lage daling in 2013, zijn er nog steeds regio’s met forse prijsdalingen. De regio La Rioja zag de prijzen met maar liefst 16,4% dalen, terwijl Castilla la Mancha en Cantabria een daling van 12,3% zagen. Desalniettemin zijn echter er ook gebieden waar de prijzen alweer stijgen. Populaire locaties als Madrid, Galicië, de Canarische Eilanden en de Balearen (Mallorca/Menorca) zijn hier goede voorbeelden van.  

Op de hoogte blijven van nieuws uit Spanje? Volg ons op Twitter.

Compare listings

Compare