Vertrouwen Griekse onroerendgoedmarkt neemt toe

Griekenland heeft het zwaar te verduren en doet zijn uiterste best om bij de rest van Europa in de smaak te blijven vallen. Door de strengere Griekse wet- en regelgeving voor onroerend goed, wordt het voor zowel de klant als de makelaar eenvoudiger om op een betrouwbare manier onroerend goed te (ver)kopen in Griekenland.

De veranderingen in wet- en regelgeving betreffende legalisering van onroerend goed in Griekenland gaan in een razendsnel tempo. Buiten de verplichte jaarlijkse belastingaangifte, GPS meting van de kavel en invoering van een energielabel, is er nu ook een verplichting van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd.

Belangrijke aandachtspunten
1.  Alle eigenaren van onroerend goed moeten jaarlijks een belastingaangifte indienen. Het is zeer aan te bevelen om de schriftelijke verklaring van de banken over geldinvoer veilig  te stellen dat er volgend jaar voldoende geld wordt ingevoerd. De limieten zijn afhankelijk van de grootte van het onroerend goed en kunnen bij uw Griekse belastingadviseur worden opgevraagd.
2. Legalisering van bouwwerken zonder (volledige) bouwvergunning. De amnestiewet voor het reguleren van bouwwerken gebouwd zonder vergunning is vrijwillig. Alleen in geval van overdracht van onroerende goederen is deze legalisering de basisvoorwaarde voor het afgeven van een voorgeschreven officiële verklaring door een bouwkundig ingenieur, waarin deze garandeert, dat de bouwvergunning is gelegaliseerd. Hierbij wordt een uitgebreide lijst afgewerkt, waarin zelfs natuurstenen muren in de tuin, zwembaden, tuinhuisjes, aangepaste ramen en de binnenwerkse hoogtes vanaf de grond tot op centimeters nauwkeurig worden vastgelegd (kosten verkoper).
3. Energielabel. Ook in Griekenland is het voorschrift om bij verkoop van een huis een energielabel te laten opstellen. Dit kan alleen door speciaal gecertificeerde ingenieurs worden uitgevoerd. 
4. Opmeten van percelen buiten de bebouwde kom. Vanaf 2012 erkennen de notarissen voor objecten buiten de bebouwde kom alleen nog ingemeten plattegronden via GPS.

Praktijk
In praktijk beleeft Joop Derksen als aanbieder van onroerend goed, een opleving van de markt. “Na het einde van een lange periode van onzekerheid of Griekenland wel of niet binnen de eurozone zou blijven, is er opnieuw volop belangstelling voor een tweede huis in Griekenland. Deze belangstelling wordt gevoed door de wetenschap dat de onroerendgoedprijzen voor een tweede huis momenteel een dieptepunt bereikt hebben. De Griekse onroerendgoedmarkt zal zich vroeg of laat weer stabiliseren en de mogelijkheid om fors te onderhandelen wordt dan weer kleiner. Op dit moment zijn er bij flinke prijsonderhandelingen soms kortingen van 40 tot 50 procent op bouwkavels te behalen. Op bestaande huizen zijn kortingen van 25 tot 35 procent op de vraagprijs zeker geen uitzondering.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Griekenland? Volg ons op Twitter.

Op zoek naar een tweede woning in Griekenland? Bekijk het aanbod.

Compare listings

Compare