Verwachtingen Spaanse huizenmarkt 2014

Het afgelopen jaar heeft laten zien dat buitenlandse kopers een toenemende interesse in Spanje hebben. In het 2e en 3e kwartaal steeg de verkoop met respectievelijk 23 en 25%, vergeleken met een jaar eerder. De prijzen dalen sinds 2007, maar daalden in 2013 minder dan in 2012.

Dit is goed nieuws voor de Spaanse huizenmarkt, die aan aantrekkingskracht lijkt te winnen. Onderstaand de voorspellingen voor 2014.

1) Prijzen blijven over het algemeen dalen; al zullen de prijzen minder hard dalen dan in de voorgaande jaren en zijn er gebieden waar de prijzen al licht stijgen.

2) Scherp geprijsde huizen worden sneller verkocht; als de juiste prijzen worden gevraagd blijven huizen soms maar 2 weken op de markt. Geïnteresseerden zijn alert op de zogeheten ‘koopjes’.

3) Britten blijven nummer 1; uit voorgaande jaren blijkt dat Britten Spanje als secondhome land prefereren. Voor 2014 zal dit niet anders zijn. Deze voorspelling wordt mede ingegeven door het feit dat veel property websites ‘Spanje’ als zoekopdracht nummer één noteren bij Britten.

4) Meer makelaars en agenten op de markt; dit is een onvermijdbaar effect van een aantrekkende markt. In Spanje is het beroep van makelaar niet beschermd, waardoor in theorie iedereen een portefeuille met onroerend goed aanbieden.

5) Toename van risicovolle objecten; door de lage prijzen raken ook andere type kopers geïnteresseerd. Bent u onervaren met Spanje, laat u dan niet verleiden door de ‘koopjes’, waar achteraf wellicht het papierwerk niet in orde is. Low budget buyers hebben het profiel van nieuwe slachtoffers.

6) Toename van onroerend goed websites; Spaanse makelaars bieden hun portefeuille op de gehele mondiale markt aan maar beheersen niet altijd alle talen. Portaalwebsites als Secondhomeguide bieden uitkomst om toch eenvoudig een grote doelgroep te bereiken.

7) Meer variëteit en aanbod in landelijke gebieden; door de crisis hebben aanbieders hun portefeuille uitgebreid naar landelijk gelegen gebieden, ver weg van de traditionele kustbestemmingen. We zien hierdoor meer gespecialiseerde makelaars in regio’s waar voorheen weinig buitenlandse kopers op af kwamen. Denk hierbij aan regio’s als Asturias, Cantabria en Galicië. In deze regio’s koopt u vaak meer voor hetzelfde geld.

Meer dan ooit, biedt Spanje nu kansen voor uw juiste woning of investering. Maar wees alert, buitenkansjes gaan vaak snel van de hand. Laat u goed adviseren en ga met de juiste partijen in zee.

Dit artikel kwam tot stand met behulp van The Spanish Brick.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws uit Spanje? Volg ons dan op Twitter.

Kopen in Spanje? Bekijk ons ruime aanbod woningen of projecten.

Compare listings

Compare